autentificare cu OpenID
Decret-lege privind grațierea unor pedepse
  • semnat: Președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu

Consiliul Frontului Salvării Naționale decretează:

Art. 1. - Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare aplicate de instanța de judecată, precum și măsura trimiterii într-o școală specială de muncă și reeducare luată față de minori.

Art. 2. - De dispozițiile art. 1 nu beneficiază cei care, aflați în conducerea sau în slujba fostului regim dictatorial, acționând activ pentru suprimarea libertăților și drepturilor umane ori pentru realizarea celorlalte scopuri ale acestui regim sau pentru a-și asigura profituri ori a se sustrage de la răspundere, au săvârșit infracțiuni contra păcii și omenirii, contra statului, de lipsire de libertate în mod ilegal, de abuz în serviciu, infracțiuni privitoare la regimul armelor, munițiilor și materiilor explozive, la regimul de ocrotire a unor bunuri, acte teroriste, precum și tăinuirea și favorizarea la aceste infracțiuni.

De asemenea, de prevederile art. 1 nu beneficiază recidiviștii, cei care au săvârșit infracțiuni de omor, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, viol prevăzut de art. 197 alin. 2 și 3 Cod penal, tâlhărie contra avutului personal sau particular ori contra avutului obștesc, alte infracțiuni intenționate contra avutului obștesc cu consecințe grave sau deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor obștești prevăzut de art. 248 alin. 2 Cod penal, luare de mită, trafic de influență, arestare nelegală și cercetare abuzivă, supunere la rele tratamente, represiune nedreaptă și evadare.

Art. 3. - În cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată, procesul penal va începe sau, după caz, va continua, iar după stabilirea pedepsei se va face aplicarea dispozițiilor prezentului decret-lege referitoare la grațiere.

Art. 4. - Cei grațiați, care în curs de 3 ani săvârșesc din nou o infracțiune intenționată, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracțiune, și pedeapsa sau restul de pedeapsă rămase neexecutate ca urmare a aplicării prezentului decret-lege.

Art. 5. - Dispozițiile prezentului decret-lege se aplică numai faptelor comise până la data de 22 decembrie 1989 inclusiv.