- tipul: Hotărâre a Senatului
- numărul: 1 / 1990
- data: 9 iunie 1990
- publicat în Monitorul Oficial 85-86 / 1990
- Senatul hotărăște:
Articol unic. - Se aprobă Regulamentul provizoriu privind activitatea Senatului, prevăzut în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
[modificare] Anexă
privind activitatea Senatului
Art. 1. - Până la alegerea biroului permanent, lucrările Senatului sunt conduse, potrivit Decretului-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului și a Președintelui României, de cel mai în vârstă senator, asistat de 4 secretari, stabiliți din rândul celor mai tineri senatori.
Imposibilitatea exercitării atribuțiilor de către președintele de vârstă sau de către unu ori mai mulți secretari prevăzuți la alin. 1 atrage, de drept, înlocuirea acestora cu senatorul cel mai în vârstă sau, după caz, cu cei mai tineri senatori din rândul celor prezenți.
Art. 2. - În vederea formării organelor de lucru și desfășurării activității Senatului, senatorii se constituie în grupuri parlamentare alcătuite din cel puțin 10 senatori.
Senatorii partidelor sau formațiuni politice care nu întrunesc numărul necesar pentru a constitui un grup parlamentar se pot reuni, pentru a constitui un asemenea grup, sau se pot afilia la alte grupuri parlamentare constituite potrivit alin.1.
Grupurile parlamentare astfel constituie își aleg un președinte și, după caz, unu sau mai mulți vicepreședinți.
Președintele grupului comunică Senatului numărul senatorilor și componența nominală a grupului parlamentar pe care îl conduce.
Succesiunea comunicărilor se stabilește de către președintele de vârstă al Senatului, în ordinea mărimii grupurilor parlamentare.
Art. 3. - Pentru validarea mandatelor, Senatul alege, în prima sa ședință, o comisie compusă din 12 de senatori care să reflecte, configurația politică a Senatului, așa cum aceasta rezultă din constituirea grupurilor parlamentare.
Comisia de validare funcționează până la intrarea în vigoare a regulamentului Senatului.
Art. 4. - Numărul senatorilor ce vor fi desemnați în comisia de validare de către fiecare grup parlamentar este în funcție de proporția membrilor fiecărui grup în totalul senatorilor.
Propunerile pentru stabilirea numărului de senatori ce revine fiecărui grup parlamentar se fac de către președinții acestor grupuri și se transmit secretarilor.
Președintele de vârstă prezintă Senatului aceste propuneri în ordinea mărimii grupurilor parlamentare, iar Senatul hotărăște asupra lor cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor săi.
Componența comisiei este aprobată de Senat cu votul a cel puțin jumătate plus unu din membrii săi.
Art. 5. - Comisia de validare își alege un președinte și doi vicepreședinți, care alcătuiesc biroul comisiei, și se organizează în 3 grupe de lucru, alcătuite din câte 3 membri. Alegerea se face prin vot deschis.
Art. 6. - Biroul comisiei repartizează grupelor de lucru dosarele primite de la Biroul Electoral Central pentru alegerea senatorilor, cu excepția celor privind membrii grupelor de lucru.
Verificarea legalității alegerii senatorilor care compun grupele de lucru se face de către biroul comisiei de validare.
Biroul comisiei de validare și grupele lucru sunt obligate să prezinte comisiei propunerile privind validarea sau invalidarea mandatelor de senatori, în scris, în termen de cel mult 3 zile de la constituirea comisiei. Aceste propuneri se adoptă cu votul majorității membrilor.
După expirarea termenului de 3 zile, discutarea dosarelor nesoluționate se face în plenul comisiei.
Art. 7. - Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator numai în cazul în care constată că alegerea senatorului s-a făcut prin fraudă electorală.
Art. 8. - Comisia, în cel mult 4 zile de la constituire, întocmește un raport în care vor fi precizați senatorii pentru care se propune validarea sau invalidarea mandatelor cu motivarea pe scurt a propunerilor de invalidare.
Art. 9. - Raportul este aprobat de comisie cu votul a jumătate plus unu din membrii acesteia; în caz de paritate, votul președintelui este hotărâtor.
Art. 10. - Raportul comisiei de validare se prezintă Senatului de către președintele comisiei a doua zi după aprobarea acestuia.
Senatul se convoacă, de drept, în a 5-a zi de la constituirea comisiei de validare, pentru dezbaterea raportului acesteia.
Art. 11. - În cazul senatorilor pentru care nu există motive de invalidare potrivit art. 7, se întocmește o listă cu numele și prenumele acestora, asupra căreia Senatul se pronunță printr-un singur vot. În cazul senatorilor la care a fost propusă invalidarea mandatului, Senatul dezbate și se pronunță prin vot pentru fiecare caz în parte.
Validarea sau invalidarea mandatelor de senatori se face cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor Senatului.
Art. 12. - Senatul este legal constituit după validarea a două treimi din mandatele de senator.
Art. 13. - După constituirea legală a Senatului se alege președintele Senatului și biroul permanent al acestuia.
Președintele Senatului este și președintele biroului permanent, din care mai fac parte 4 vicepreședinți, 4 secretari și 2 chestori.
Art. 14. - Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise numele și prenumele tuturor candidaților propuși de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul a cel puțin jumătate plus unu din voturile tuturor senatorilor.
Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează un al doilea tur de scrutin în cadrul căruia va fi declarat președinte al Senatului candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din totalul voturilor exprimate.
În caz de egalitate de voturi se organizează un nou tur de scrutin la care vor participa candidații aflați în balotaj.
Art. 15. - O dată cu alegerea președintelui Senatului activitatea președintelui de vârstă încetează.
Art. 16. - Alegerea vicepreședinților, secretarilor și chestorilor care compun biroul permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare.
Art. 17. - O dată cu alegerea biroului permanent activitatea secretarilor desemnați în condițiile art. 1 alin. 1 încetează.
Art. 18. - După alegerea biroului permanent, președintele Senatului, de comun acord cu președintele Adunării Deputaților, convoacă ședința comună a Senatului și Adunării Deputaților pentru prezentarea hotărârii Curții Supreme de Justiție privitoare la validarea alegerii Președintelui României.
Art. 19. - Lucrările ședinței comune se desfășoară în prezența candidatului a cărui alegere a fost validată de Curtea Supremă de Justiție și sunt conduse de președinții celor două camere.
Art. 20. - Președintele Curții Supreme de Justiție prezintă în ședința comună a Senatului și a Adunării Deputaților hotărârea Curții Supreme de Justiție cu privire la validarea alegerii Președintelui României.
După prezentarea hotărârii Curții Supreme de Justiție, președintele Senatului declară că cel ales este Președintele României.
Art. 21. - Compunerea organismelor de lucru și modul de funcționare a Senatului, se stabilesc în funcție de configurația politică a Senatului, așa cum rezultă ea din constituirea grupurilor parlamentare sau prin negocieri între reprezentanții acestora.
În cazul în care nu se ajunge la un acord, problema se va supune votului Senatului.
Art. 22. - Hotărârile prevăzute de regulamentul provizoriu se adoptă prin vot deschis, în afară de cazurile în care se prevede altfel.
Art. 23. - Prezentul regulament provizoriu se adoptă cu votul a cel puțin jumătate plus unu din numărul senatorilor, prin vot deschis.